Kinderen uit het Boerhaavedistrict (Pesthuis- en Vogelwijk, Houtkwartier, Raadsherenbuurt en Leeuwenhoek) krijgen drie keer zo vaak een vwo-advies als leerlingen van groep acht die in Leiden-Noord wonen. Dat leert een studie van SEO Economisch Onderzoek (Leidsch Dagblad, 27 november 2018).

De gemeente Leiden had om het onderzoek gevraagd na waarschuwingen van de landelijke Inspectie van het onderwijs dat de ’kansengelijkheid’ onder druk staat in het onderwijs. Zo zou het opleidingsniveau van ouders de ’onderwijskansen’ van kinderen steeds sterker bepalen. Omdat de overgang naar het voortgezet onderwijs een sleutelmoment is, kregen onderzoekers de opdracht om zich daar op te richten.

Ze constateren dat kinderen in stadsdelen met een lagere ’sociaal-economische status’ – zoals Leiden-Noord – veel vaker een lager schooladvies krijgen dan in een district met een gemiddelde of bovengemiddelde status, zoals Boerhaave. Maar, zo stellen ze na het naast elkaar leggen van de meest uiteenlopende statistische gegevens, dat komt niet zozeer door de wijk waarin zij wonen of waarin hun basisschool staat. Het komt veeleer doordat in wijken met een hoge sociaal-economische status hoogopgeleide ouders vaak bij elkaar wonen.

Het volledige artikel leest u hier: https://www.prooleiden.nl/nieuws/329/Ene-wijk-is-de-andere-niet-bij-vwo

IMG-20181128-WA0000[1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s